در این قسمت به معرفی آموزش میکس و مسترینگ |لیمیتر Velo خواهیم پرداخت. اما ابتدا قبل از معرفی آن خوب است که با مراحل مسترینگ آشنا شوید:

مراحل مسترینگ

در مسترینگ 7 مرحله اصلی را دنبال می کنیم:

1.آماده سازی پروژه

2.رفع نواقص

3.بالا بردن کیفیت

4.کمپرس کردن

5.استفاده از کلیپر

6.استفاده از لیمیتر

7.مقایسه کردن

6.استفاده از لیمیتر

در آموزش میکس و مسترینگ  و بالاخص لیمیتر  ابتدا می بایست با کاربردها و سپس با تفاوتهای آن با کلیپر آشنا شوید:

در گذشته تنها راه برای کنترل دیستورت شدن یا کلیپ خوردن فایل صوتی، کم کردن Gain به صورت دستی بود.بعدها ابزارهای داینامیک معرفی شدند که برخی از آنها مثل کمپرسور، لیمیتر، گیت ، اکسپندر ، کلیپر و دی ایسر کاربردهای متفاوتی دارند.

کمپرسور ابزاری، برای کنترل داینامیک رنج است که با استفاده از آستانه و نسبت تراز ورودی به کنترل سیگنال ورودی می پردازد. در لیمتر ما با استفاده از نسبت های از پیش تعیین شده فقط به تعیین آستانه یا همان تراز ورودی می پردازیم.البته ناگفته نماند که در لیمیتر های حرفه ای ابزارها و پارامترهای زیادی  برای تعیین وجود دارند.

1.کاربردهای لیمیتر:

کار اصلی لیمیتر این است که از کلیپ خوردن دیجیتال جلوگیری می کند در واقع اجازه نمی دهد صدا از یک حدی بالاتر رود.کلیپ یا دیستورت دیجیتال در صفر دسی بل اتفاق می افتد.در برخی از لیمتر ها با وجود Inter sample peak ها کلیپ صوتی اتفاق می افتد که در واقع کاربران میتوجه آن نمی شوند. تنها در پلاگین هایی که دکمه True peak limiting وجود دارد می توان اطیمنان حاصل کرد که صدا بعد از خروج از لیمیتر نیز دیستورت نمی شود.

لیمیتر به ما اجازه می دهد که صدای کلی لاین صوتی  را به بالا ترین حد ممکن برسانیم با این عملکرد که وقتی آستانه Threshold لیمیتر به بالاترین پیک ها می‌رسد شروع به فشرده سازی می کنند.(نکته:اگه از لیمیتر بیش از حد استفاده کنید فایل صوتی دیستورت می شود و صدای له شدگی یا خفگی به شمت می دهد.)

مقایسه ی لیمیتر یا کمپرسور
عمده ترین تفاوت کمپرسور و لیمیتر در سیگنال خروجی است. در لیمیتر، وقتی یک سقف یا Ceiling تعریف می کنیم، هیچ سیگنالی از آن سطح صدا عبور نخواهد کرد و در واقع در همان سطح، محدود یا Limit خواهد شد. لیمیترهای آنالوگ و قدیمی، در تعیین سقف ، دقت کمتری نسبت به لیمیتر های دیجیتال دارند و ممکن است کمی از peak ها از سطح تعیین شده عبور کنند. به همین دلیل به لیمیترهای دیجیتال، Brick wall یا دیوار آجری هم می گویند؛ زیرا سیگنال پس از برخورد به این دیوار، هیچ شانسی برای عبور ندارد.

مقدار کاهش gain در لیمیترها به دو صورت انجام می شود. در بعضی لیمیترها، می توانیم مقدار input را تعیین کنیم. یعنی کنترل می کنیم که چه مقدار صدا وارد لیمیتر کنیم تا صدا پرحجم تر شود. در نوع دوم، کنترل Threshold در دست ماست و می توانیم به وسیله ی آن، مقدار لیمیت را تعیین کنیم.

برخی از لیمیترها، کنترل Transient، Character ،Dynamic ،Release، Ceiling، Oversampling، Mode را نیز در اختیارمان قرار می دهند.

2. مقایسه بین لیمیتر و کلیپر:

  1. لیمیتر فرکانس های صدا را فشرده می کند در حالی که کلیپر شکل موج ها را تغییر می دهد.
  2. کلیپر با اضافه کردن هارمونیک، رنگ ، دیستورشون به قله ها صدا را خشن تر می کند.
  3. کلیپر در واقع پیک ها را کلیپ می کند و شکل موج فرکانس های را شکسته می کند.
  4. در بیشتر مواقع مثل مسترینگ لیمیتر می تواند گزینه ی بهتری باشد.
  5. در زمانی که می خواهید مسترینگ انرژی زیادی داشته باشد و Loudness بالایی میخواهید بگیرید می توانید از soft clipping استفاده کنید.

آموزش میکس و مسترینگ |لیمیتر Velo یکی از مهترین آموزشهای میکس و مسترینگ می باشد که در ادامه مایلم توجه شما را به فیلم آموزشی ذیل جلب کنم:

 

آموزش میکس و مسترینگ |لیمیتر Velo

لیمیتر نهایی ترین پازل در تولید موسیقی است. این آخرین افزونه ی موسیقی شما قبل از انتشار آن به جهان است.

1.انتخاب لیمیتر :

همه لیمیترها با هم برابر نیستند.شما لیمیتری را می خواهید که دارای پارامترهای گین،خروجی، اتک و ریلیز و همچنین ISP (Inter Sample Peak) باشد.این پارامترها به شما این امکان را می دهد تا نحوه واکنش لیمیتر به صدای خود را تنظیم کنید. 

2.گرفتن تنظیمات لیمیتر کامل:

بیایید فرض کنیم زنجیره مسترینگ شما عالی به نظر می رسد و تنها چیزی که باقی مانده است ترفندهای نهایی در موردلیمیتر است تا قبل از انتشار آهنگ، آن را با صدای بلند کامل دریافت کنید.

3.گین و اتک و ریلیز:

با افزایش گین شروع کنید تا بلندی آهنگ را به سطح مورد نظر خود برساند. برای به دست آوردن این، به LUFS خودتان کنید.

بعد باید اطمینان حاصل کنید که اتک و ریلیز آهنگتون به خوبی و متناسب با محتوای صوتیتون تنظیم شده است.

4.ترفند پارامترها:

سه خط زیر توضیح می دهد که چگونه پارامترهای لیمیتر شما بر اعوجاج مستر تأثیر می گذارد.

با افزایش گین، اعوجاج افزایش می یابد.

با افزایش زمان ریلیز، اعوجاج کاهش می یابد.

با افزایش زمان اتک، اعوجاج افزایش می یابد

5.out put (خروجی)

خروجی لیمیتر غالباً بیش از حد به نظر می رسد. تنظیم صحیح آن برای جلوگیری از قطع شدن هنگام پخش موسیقی از طریق بلندگوها بسیار مهم است. با اطمینان از قله آهنگ شما در زیر 0dBTP (اوج واقعی decibels) اطمینان حاصل می شود که صوت شما هنگام انتقال به فرمت های فایل ضعیف برای پخش جابجا نمی شود. تنظیمات ISP را روی لیمیتر خود روشن کنید و پیک سنج واقعی خود را تماشا می کنم تا مطمئن شوید که آستانه تان -0.1dBTP را نقض نمی کند. 

 

نتیجه گیری

برای استفاده مناسب از لیمیتر باید از استانداردها طبعیت کنید برای انتشار موزیک در پادکست های مختلف استانداردهای رادیو ،تلویزیون ،Youtube،  EBU،  ITU ،Spotify  ،Soundcloud وجود دارد که 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *