نکات کاربردی مسترینگ | علی رامی

آموزش میکس و مسترینگ | نکات کاربردی مسترینگ

Mastering with Ali Ramy

نکات کاربردی مسترینگ :
در مسترینگ 7 مرحله اصلی را دنبال می کنیم که این مراحل، در غالب نکات مسترینگ بیان می شود.

1.آماده سازی پروژه
2.رفع نواقص
3.بالا بردن کیفیت
4.کمپرس کردن
5.استفاده از کلیپر
6.استفاده از لیمیتر
7.مقایسه کردن

آماده سازی پروژه
1. قبل از مسترینگ، میکس خود را با 3 الی 6 دسی بل هد روم خروجی بگیرید. اگر بلندی موزیک برای شما مهم است، اگر بالاترین پیک ها بین محدوده ی 3 تا 6 دی بی باشند، کافی است.

2. برای مسترینگ از یک فرمت‘.wav’ یا ‘.aiff’ کمپرس نشده استفاده کنید.
3. من به شخصه علاقه به مستر کردن با مشخصات 96kHz و 24bit را دارم. مستر کردن با رزولوشن بالاتر به کامپیوتر کمک می کند در هنگام پروسس کردن دقت بالاتری داشته باشد. (توجه کنید که این موضوع به معنی صدای بهتری داشتن نیست.)
4. از Bit depth 24 بیت برای ضبط صدا، میکس و مسترینگ استفاده کنید.
5. از نرخ نمونه برداری 96 کیلو هرتز برای مسترینگ استفاده کنید. اگر سیستم شما مشکلی با این موضوع دارد، زیاد نگران نباشید. اختلاف زیادی در این موضوع نیست که نگران آن باشید. از 44.100 یا 48.000 استفاده کنید. بزرگترین مشکل در استفاده از روزلوشن های بالاتر CPU می باشد. در زمانی که از 96 به جای 48 استفاده می کنید در واقع دارید دو برابر از CPU کار می کشید. وقتی که 80 لاین با کلی پلاگین دارید این موضوع عقلانی نیست که از 96kHz استفاده کنید. دلیل اصلی استفاده از روزلوشین های بالاتر در مسترینگ داشتن حداکثر کیفیت لازم در مسترینگ می باشد.

رفع نواقص
6. در اکولایز مسترینگ برای داشتن یک صدای طبیعی در هنگام بالا بردن یک محدودی فرکانسی از کیو باز و در هنگام کاهش صدا از کیو بسته استفاده کنید. تصویر عوض بشه

7. در اکولایز مسترینگ برای رفع نواقص جزئی از نمودار 6دی بی استفاده کنید.این امر کاملا درسه که از ما از گوش های خود برای میکس استفاده می کنیم اما این نمودار از لحاظ تصویری کمک زیادی به ما می کند.
تصویر6dB

8. در مسترینگ بیشتر از 3 دسی بل تقویت یا تضیف نکنید.اگر احساس می کنید به بیشتر از این میزان نیاز دارید به مرحله میکس برگردید و نقص را در آنجا برطرف کنید.
9. استفاده زیاد از پلاگین ها به خصوص در مسترینگ خیلی وسوسه کننده است اما وقتی نیازی به پلاگینی ندارید الکی از اون استفاده نکنید.
 Excess noise
10. شنیدن نویز بیش از حد به خصوص در ابتدا و انتهای آهنگ و در قسمت هایی که موزیک ساکت و آرام می باشد.
 Distortion or digital clipping
11. متاسفانه راه حلی برای رفع این مشکل در مرحله مسترینگ نیست و برای رفع این مشکل باید به مرحله میکس باز گردید و ایراد را رفع کنید.
 Low-end rumble
12. گاهی اوقات در قسمت Low-end صدای ریزی شنیده می شود که برای حل این مشکل می توان از low-cut استفاده کرد.
 Harsh esses or cymbals
13. گاهی اوقات در محدوده بین3kHz – 8kHz صدای تیزی به گوش شنیده می شود که برای رفع این مشکل می توانیم de-esser را امتحان کنیم.
 A mixture of dull and bright elements
14. ترکیبی از عناصر صداهای روشن و گرفته با EQ رفع نمی شود، به دلیل اینکه با رفع هر مشکل ،مشکل جدیدی به وجود می آید.در این زمان پیشنهاد می گردد به مرحله میکس بازگشته و ایراد را از آنجا رفع کنید.
 Over compressed
15. در مشکل کمپرس بیش از حد نیز در مرحله مسترینگ نمی توان کاری برای رفع این مشکل انجام داد و باید به مرحله میکس باز گردیم و ایراد را از آنجا رفع کنیم.

بالا بردن کیفیت
پنجمین مرحله در مسترینگ بالا بردن کیفیت است هر نوع ابزاری که کمکی به این امر کند، جزئی از این دسته می باشد.
 EQ
16. به ما کمک صدا روشن تر، شفاف تر، گرم تر، کامل تر به گوش ما برسد.
 Valve emulator
17. به ما کمک صدا یه مقدار کم ضخامت در قسمت low end اضافه کنیم .
 Tape emulator
18. اضافه کردن مقداری saturation یا distortion به ما کمک می کند مسترینگ ما صدایی نزدیک به آنالوگ داشته باشد.
 Compressor
19. به ما کمک می کند چسبندگی‘glue’ اجزای موزیک با هم بیشتر شود و اجزا هماهنگی بیشتر با هم دیگه داشته باشند.
 Bass Enhancer
20. ابزاری مناسب جهت بالا آوردن یا رو آوردن صدای باس در موزیک می باشد.
 Reverb
 اضافه کردن مقدار کمی ریورب به ما کمک می کند یک صدای تیز و نافذ از یک فضا در موزیم داشته باشیم.
 Stereo widener
21. اگر ترک شما خیلی narrow یا اصطلاحا مونو است برای wide کردن بیشتر از این ابزار می توانید استفاده کنید.
 Exciter
22. به وسیله ی اضافه کردن هارمونیک شما کمک می کند ترک شما روشن تر ، تیز تر شنیده شود.
کمپرس کردن
23. در موزیک امروز بلند به نظر رسیدن موزیک امری مهم و حیاتی به شمار می رود کمپرس کردن به شما محدوده ی بیشتری برای بلند کردن صدا به شما می دهد و همچنین باعث می شود ترک شما با انرژی تر ظاهر شود.

چند نکته درباره استفاده از کمپرسور در مسترینگ :
24. استفاده از کمپرسور اختیاری می باشد و به تشخیص شما بستگی دارد.لازمه ی داشتن یک مستر خوب حتما استفاده از کمپرسور نیست.
25. اگر در حین میکس بر روی لاین های گروهی خود از باس کمپرسور استفاده کردید نیازی به کمپرس دوباره در میکس ندارید.کمپرس بیش از حد اصطلاحا میکس را خفه یا کدر می کند.
26. این نکته را به یاد داشته باشید که هدف از کمپرس در مسترینگ کاهش صدا 1 الی 2 دی بی می باشد.(در بیشترین حالت 4 دی بی)
27. در مسترینگ سعی کنید از کمپرس مناسب استفاده کنید کمپرسور هایی مثل مدل های valve یا tube به ترک شما رنگ اضافه می کند. در صورتی می توانید از این کمپرسور ها استفاده کنید که واقعا این رنگ رو دوست داشته باشید.

28. استفاده از مولتی بند کمپرسورها به شما کمک میکند محدوده های مختلف را با نسبت های مختلف کمپرس کنید.

29. استفاده از مولتی بند کمپرسورها به شما قدرت بیشتری برای کنترل موزیک می دهد.
30. مولتی بند کمپرسور به شما کمک می کند کیک درام شما قدرت بیشتری داشته باشد و بیرون موزیک شنیده شود.به دلیل اینکه کیک انرژی زیادی دارد و ما می توانیم به مولتی بند کمپرسور فرمان بدهیم که با قدرت بیشتری کیک رو کمپرس کند تا پر حجم ، سفت و محکم شنیده شود. Fat, tight, and consistent.
31. و در آخر می توانیم قسمت میانی که سازها و وکال قرار دارند کمتر کمپرس کنیم تا طبیعی تر به نظر برسند.(طریقه ی استفاد از مولتی بند کمپرسور در پکیج اصول کلی میکس و مسترینگ به صورت تصویری تهیه شده است.)
استفاده از کلیپر
32. یکی دیگر از مراحل مسترینگ می تواند استفاده از کلیپر باشد. که به دو حالت نرم و سخت می باشد.

استفاده از لیمیتر
آخرین مرحله در مسترینگ استفاد از لیمیتر می باشد.لیمیتر به ما کمک می کند سطح بلندی صدا را با موزیک های جهانی یکسان کنیم. لیمیتر به ما کمک می کند که صدا را تا بلندر حد ممکن بالا بیاریم بدون کلیپ خوردن.همچنین می تواند به چسبندگی‘glue’ اجزای موزیک کمک شایانی کند.در واقع کمک می کند به جای اینکه چند عنصر موسیقایی جداگانه داشته باشیم یک ترک یک دست داشته باشیم.اگر میکس به خوبی انجام شده باشد ،می توانیم از یک لیمیتر برای پایان دادن به مسترینگ استفاده کنیم.کار اصلی لیمیتر این است که از کلیپ خوردن دیجیتال جلوگیری می کند در وافع اجازه نمی دهد صدا از یک حدی بالاتر رود.کلیپ دیجیتال در صفر دسی بل اتفاق می افتد. لیمیتر به ما اجازه می دهد که صدای کلی ترک را به بالا ترین حد ممکن برسانیم بدون اینکه بالاترین پیک ها در ترک باعث کلیپ خوردن پروژه بشود.

یکی از لیمیترهایی که برای مسترینگ استفاده می شود ‘brick-wall limiter’ می باشد.این اسم به این دلیل انتخاب شده است به دلیل اینکه اجازه نمی دهد هیچ صدایی بالاتر از threshold تعیین شده عبور کند.به طور کلی لیمیتر ها انواع مختلفی دارند برخی از آنها سخت تر از بقیه هستند و برخی دیگر اجازه عبور فرکانس های صدا را از آستانه ی تعیین شده می دهند.انواع بیشماری از لیمتیرهای مسترینگ وجود دارد هر مدلی که از نوع brick-wall باشد اجازه عبور فرکانس ها را از آستانه ی تعین شده نمی دهد. Waves L2 or L3دو مدل پیشنهادی هستند.
33. تفاوت بین لیمیتر و کلیپر در این است که لیمتر فرکانس های صدا را فشرده می کند در حالی که کلیپر شکل موج را تغییر می دهد. کلیپ کردن با اضافه کردن هارمونیک، رنگ ، دیستورشون به قله ها صدا را خشن تر می کند.(این امر ممکن است با توجه به ژانر موزیک مناسب باشد.)کلیپ کردن با باقی صدا های کاری ندارد و در واقع فقط قله های را کلیپ می کند. لیمیتر واکنش به قله ها نشان می دهد در واقع آنها را له می کند و صدای کلی ترک را بالا می برد.در بیشتر مواقع لیمیتر می تواند گزینه ی بهتری باشد.در مواردی مع می خواهید مسترینگ انرژی زیادی داشته باشد و بالاتر از استایل موزیک باشد و می خواهید به بالاترین سطح ممکن صدای برسید استفاده از soft clipping می تواند راه حل مناسبی باشد.

مقایسه کردن
34. 2 الی 3 ترک اصطلاحا بازاری یا نزدیک به ژانر خود به پروژه اضافه کنید تا با مسترینگ خود مقایسه کنید.مقایسه کردن محدوده های فرکانسی و گوش کردن به کیک و بیس موزیک ،گوش کردن به تفکیک صداها ،سازها ، وکال و توجه به فرکانس های بالا، همچنین چک کردن موزیک در ولوم پایین و بالا کمک شایانی به شما خواهد کرد.

35. بعد از مسترینگ ، جهت چک کردن نهایی پلاگین های خود را دونه دونه خاموش و روشن کنید. و همچنین کل مسترینگ رو با میکس مقایسه کنید تا اشتباهی در هنگام استفاده از پلاگینی رخ نداده باشد.
36. بعد از پایان میکس حتما میکس خود را در حالت مونو چک کنید تا اطمینان حاصل کنید فاز() مشکل جدی در ترک شما ایجاد نمی کند .
37. بعد از اتمام کار ترک خود را در چند سیستم مختلف چک کنید.(میکس چکر یک پلاگین کاربردی در این زمینه می باشد).

38. در مسترینگ بیشتر از 30 دقیقه وقت نگذارید زمان بیشتر از این مقدار یعنی دارید بیش از حد از پلاگین ها استفاده می کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *